Meteen naar de inhoud
Home » Hoe je een huis verdeelt na een scheiding

Hoe je een huis verdeelt na een scheiding

Van je partner scheiden is een zeer emotionele periode die de nodige stress met zich meebrengt. Er moet een aantal zaken op orde worden gesteld zoals de verdeling van je huis. Het is enorm belangrijk dat je hierover goed geïnformeerd bent, zodat de verdeling van je huis eerlijk en rechtvaardig kan gebeuren. Wij geven je in dit artikel wat meer informatie over hoe zo’n verdeling eraan toe gaat. Volg je mee?

Een schatting van je woning

Allereerst op de agenda is de waarde van de woning bepalen. Dit kan je simpelweg laten doen door een makelaar naar keuze. Het is essentieel om de waarde van de woning te bepalen om zo de eigendommen eerlijk te kunnen verdelen. Verder is het ook van groot belang om een inventarisatie te maken van bijvoorbeeld eventuele hypotheken die nog verbonden zijn aan de woning. Voor zo’n soort zaken kan je steeds terecht bij een advocaat familierecht. Zij zijn professionals in het vakgebied en zullen je steeds helpen bij vragen en mogelijke problemen die je tegenkomt bij de verdeling!

Bepaal de toekomst van je woning

Er zijn een aantal verschillende opties waaruit je kan kiezen bij de verdeling van je huis na een scheiding. Zo is het mogelijk dat één van de partners in het huis blijft wonen, en de andere partner dan uitbetaald. Hoeveel er betaald moet worden, is gebaseerd op de waardeschatting waar we in de vorige alinea over spraken. We spreken hier dan over het ‘uitkopen’ van je partner. Een andere logische optie is dat je beiden niet meer in het huis gaat wonen, en de woning dus verkoopt. In dit geval zal de opbrengst van het huis dan onder beide partners verdeeld worden. Een minder populaire optie is dat de partners allebei in het huis blijven wonen. Dit wordt gedaan voor de kinderen bijvoorbeeld. Sommige koppels willen liever dat de kinderen in eenzelfde huis blijven, in plaats van steeds moeten wisselen tussen de ouders. Het is in al deze scenario’s enorm aangeraden om beroep te doen op een advocaat echtscheiding, die de nodige juridische begeleiding kan geven en afspraken correct kan vastleggen.

Afsluiting

Nadat er beslist is geweest over wat er nu exact met de woning gaat gebeuren, is het tijd om alle afspraken juridisch vast te leggen. In een document worden dan alle financiële en praktische afspraken beschreven. Dit document wordt ondertekend door beide partijen, als bewijs dat ze akkoord zijn met de inhoud van het document. 

 

Facebook Comments Box

Wat denk jij? Laat het hieronder weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een cadeautje met Champagne?

Zoek dan zeker niet verder! Wij hebben prachtige en originele

gepersonaliseerde cadeaus voor elke gelegenheid in onze shop.